Címkék

Archívum

A kezdetek- az első lépés mindig a legnehezebb

2008.11.10. 14:25 Szent-Iványi Adna

Kezdjük egy kis előzmény-áttekintéssel. Oldalakat lehetne annak szentelni, hogy kik, és milyen szinten kezdték el pedzeni az egységes Európa gondolatát, de nem akarok nagyon belemenni a részletekbe, sokkal inkább kezdeném azzal, amely valóban az európai integráció első állomásának tekinthető. Annyit azonban fontosnak tartok megemlíteni, hogy bár 1945 után, sorra alakultak olyan mozgalmak európa-szerte,amelyek az egységes Európát támogatták, de ennek ellenére, az akkor hatalmon lévő kormányok még mindig vonakodtak alárendelni magukat egy (ugyan általuk létrehozott és legitimált) intézménynek, így maradtak a jól ismert úton s megszületett a -még mindig- kormányközi alapon működő Európa Tanács (nem összetévesztendő az Európai Tanáccsal), '49 május 5-én, amely főként emberi-jogi kérdésekkel, a kulturális európai integrációval, a demokrácia és a jogállamiság védelmével foglalkozott/foglalkozik. Az Európa Tanács jelenleg is létezik, és működik, 47 tagja van. Akit érdekel, itt tájékozódhat a Tanács jelenlegi munkájáról.

Biztos lesznek akik felróják majd nekem, hogy nem említem meg sem a NATO-t, sem a Marshall-tervet, sem a KGST-t stb, de mint mondottam volt, szeretném azzal kezdeni az európai integráció történetét, amivel valóban kezdődött, vagyis az első olyan intézmény születésével, amely már nemzetek felettinek tekinthető.

(Az alapvető különbség a "kormányközi" és a "nemzetek feletti" szervezetek között az, hogy míg az előbbiben a tagállamok mindig a saját érdekeiket szem előtt tartva tevékenykednek és cselekszenek, az utóbbiban már a általuk meghatározott közösségi érdek kerül előtérbe, és az alapján cselekszik és hoz döntéseket.)

Az első ilyen szervezet az 1951 április 18-án létrehozott Európai Szén- és Acélközösség (ESZAK). (Angolul: European Coal and Steal Community, ECSC)...

folyt.köv

integráció: egybeolvad, összenő. Egy folyamat, amely során az egyes államok/nemzetek kultúrálisan, gazdaságilag egyre inkább kezdenek "hasonlítani egymásra", egyre inkább egy államként, egy nemzetként kezdenek el "viselkedni", "gondolkodni".

legitim: jogszerű, törvényes, törvény által elfogadott

jogállam: egy állam akkor tekinthető jogállamnak, ha "a hatalmat a jog gyakorolja", vagyis, olyan szervezet(ek), amelyek jogszabályok által meghatározott kritériumok alapján jöttek létre.

4 komment

Címkék: politika kezdetek eszak

A bejegyzés trackback címe:

https://eu-maskepp.blog.hu/api/trackback/id/tr52761498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rkb · http://tortenelem.blog.hu 2008.11.29. 09:46:38

A szupranacionális és intergovernmentális jellemzők egyaránt részei az EU-nak. Nem tudnám megmondani, melyik hány százalékban determinálja az unió politikáját. Ugyanakkor, szerintem az EU nem csak és kizárólag szupranacionális szervezet (ahogyan az előző poszt sugallja: a blog "az EU-ról, mint szupranacionális szervezetről" szól). Bár az EP-ben is ideológiai platformok alapján ülnek a képviselők, mégis nemzeti választásokon induló nemzeti pártok kerülnek be. Nem beszélve ugye a tanács(ok)ról.
Majd követem a bloggot és igyekszem érdemben reagálni az egyes témák kapcsán.

Szent-Iványi Adna 2009.03.01. 19:38:52

@adaniel:
Kedves adaniel, valóban elakadt, de nem végleg, csak az élet néha csúnya dolgokat hoz, és időbe telik amíg újra lehet kezdeni. akár egy blogot is.
szóval a blog folytatódni fog.

Köszönöm a kommentet, maradj velünk te is.
Üdv
Adna

Szent-Iványi Adna 2009.03.05. 09:44:31

Kedves rkb, teljes mértékben igaz amit írtál, az eu valóban nem kizárólag szupranacionális szervezet, hiszen az ET sem így szerveződik például. De a bejegyzés lényege az lett volna, hogy a ma általunk ismert Európai Unió, nem lehetne az ami, ha a nemzetek bizonyos mértékben és bizonyos területeken nem adják fel függetlenségüket, és nem rendelik alá magukat egy általuk létrehozott és legitimált szervezetnek.(ilyen egyébként az Európai Bizottság)
Szóval ezért gondoltam, hogy nagyon fontos - történelmi- lépés az EU történetében a szupranacionalitás fontosságának belátása.

Köszönöm a kommentet, maradj velünk.
Üdv
Adna
süti beállítások módosítása